Peca

Ez azért durva volt, sóhajt Pető Niki az ágyon fekve.
Délelőtt van, de ő olyan kába, hogy nehezére esik a mobiljára fókuszálnia. Vajon a gimiben elfogadják majd egy-egy késés vagy rossz jegy mentségeként, ha azt mondja, hogy a numborgtámadás miatti oxigénhiánytól agykárosodása lett? Felkuncog, de nyomban megbánja. Állkapcsa, torka még mindig sajog az intubálástól. Az evés gondolatára is felszisszen, hiába szűrődik be a konyhából a húsleves illata. Nikit a kórházból egyenesen a nagymamájához hozták, hogy addig se legyen felügyelet nélkül, amíg szülei dolgoznak a fontos projektjeiken.
Kurva numborgok, gondolja Niki. Pedig még a prímszámokat is átismételte, hogy kommunikálhasson velük, mint a filmekben. Ehhez képest itt ez a hülye fojtogatás, amelyről senki nem tudja, mit akarnak általa közölni. Ráadásul… hogy is mondta Geri Glam, Niki egyik kedvenc influenszere? “A fulladás túlértékelt, de a valóságban tökre nem fotogén.”
Niki poénból oldalt lógatja a fejét, és fennakadt szemmel lő egy szelfit. Megnézi, elfintorodik: ajka cserepes, bőre apokaliptikusan dehidratált. Oh my god, lehelné Geri, ha látná. Niki gyorsan törli is a képet.
Mi ez a sok cikk a katonai akció kudarcáról? Volt katonai akció? Nikiben felmerül, hogy tovább fekhetett a kórházban öntudatlanul, mint hitte.
Az egyik hírportál videójára bök. A “Peca” fedőnevű akcióra két nappal korábban került sor. A numborgokat a kecskeméti Noszlopy Gáspár parkba csalták, de az ottani tömeg nem civilekből állt, hanem – tadamm! – álruhás katonákból.
– Miért Kecskemét? – dünnyögi Niki. – Vadászgépeket is be akartak vetni? Beszarás!
“Nagy kiterjedésű, alapesetben is forgalmas városi helyszín kellett, hogy a gyülekezés ne legyen gyanús – magyarázza a sajtóreferens a riporternek -, és a Noszlopy parkon sokan járnak át a vasútállomás és a buszpályaudvar miatt. Természetesen gondoskodtunk róla, hogy az akció idejére ez a forgalom biztonságosabb útvonalakra terelődjön.”
A riporter ugyanazt a kérdést teszi fel, amely Niki agyán is átsuhan: “A numborgok tudnak gyanakodni?”
A referens átugorja a témát: “A miniszterelnök úr szívén viseli a járműpark és az épített környezet sorsát is. Saját zsebből fogja finanszírozni például a vasútállomás Kodály-emléktáblájának pótlását, amely megsérült az akció során…”
Persze a tábornokként pózoló Bozorádi minielnök nyilatkozata sem hiányozhat: “A terv jó volt, csak a csapatmozgásokat kell jobban összehangolnunk. Lényegtelen, hogy ezek félig láthatatlan óriásamőbák, a gránát vagy a lángszóró be kell, hogy üssön nekik. Sajnálom a fiainkat, de vigasztalhatja őket a tudat, hogy biztosan térdig jártak ezeknek az izéknek a láthatatlan hulláiban.”
A sérült katonák fotói alatt megy az adok-kapok: az ellenzékiek szerint Bozorádi a felelős, míg a kormánypártiak szerint az igaz hazafi a nem-emberi ellenséggel is szembeszáll, és inkább az ellenzéknek kéne szégyenkeznie, amiért katonaözvegyek és -árvák könnyeire szomjazik. Egyelőre nem halt meg senki, de néhány katona állapota válságos. A parkban hamar elharapódzott a pánik, sokan golyót kaptak a baráti tűzben, mások égési sérüléseket szenvedtek. Niki azonban biztos benne, hogy azokon a fotókon nem ettől révednek olyan üres, sokkos tekintettel a semmibe.
“Na de mi van a bunkerekkel? – dobja fel a hírfolyam egy Niki számára ismeretlen, apja korabeli youtuber ideges kérdését. – Mint az közismert, ezeket még Horgas István építtette 2016-ban, már megbomlott elmével… vagy éppen, hogy többet tudott, mint mások, ugye. A bunkerhálózat térképe elvileg nyilvános… itt is van a belügy oldalán, ráklikkelek… és nahát: még mindig karbantartás alatt! Bozorádi Márk nagyon magabiztosan írta a három napot abban a Facebook-bejegyzésben, de arról már megy a ködösítés, hogy csak a bunkerben kell három napot tölteni, amíg lezajlik a fertőtlenítés, vagy már az odaút is három nap? Mi van, ha valaki nem jut óvóhelyre ennyi idő alatt? Vállal-e felelősséget a kormány azokért, akiket az akcióiktól feldühödött numborgok fojtanak meg?”
– Már ha a numborgok fel tudnak dühödni – mormolja Niki, de azért gyorsabban kezd verni a szíve. Az ufós logó alapján ez valami álhír-csatorna lehet, de ki tudja? Talán tényleg nem ártana utánanézni, hol van a legközelebbi óvóhely, és…
A konyhában valami puffan. Edénycsörömpölés.
– Nagyi? – Niki felül az ágyon, a hangja megbicsaklik: – Segítsek teríteni?
Felkel, a konyha felé indul. Azon kapja magát, hogy reszket, a szeme is káprázik.
Lélegezz lassan, a doki is megmondta!
Hiába, az előszobát uraló, szivárványos derengés nem foszlik szét.
A konyhából hörgés szűrődik ki.
Niki már azelőtt tudja, mit fog látni, hogy belépne. Pedig a nagyi hetek óta ki sem mozdul a lakásból, és a szakértők sem figyelmeztettek rá, hogy a numborgtámadás hatásai nemcsak a helyszínen, hanem máshol is…
Miattam, fut át Niki agyán.
Nagyi a padlón fekszik, öreg teste ívbe feszül, a kardigánját markolássza. Körülötte a konyha távoli csillagködök színeiben lángol.
Zihálását elnyomja a fazékból kihabzó leves sziszegése.